Európska únia zmrazila majetok 18 Ukrajincom vrátane Janukovyča

06.03.2014 Celý región

Brusel 6. marca (TASR) - Európska únia zmrazila majetok 18 ukrajinským predstaviteľom podozrivým zo sprenevery verejných financií a z porušovania ľudských práv, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Na zozname zverejnenom v Úradnom vestníku Európskej únie sú zosadený prezident Viktor Janukovyč, jeho dvaja synovia Oleksandr a Viktor, bývalý premiér Mykola Azarov, exminister vnútra Vitalij Zacharčenko, niekdajší generálny prokurátor Viktor Pšonka, bývalý šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Olexandr Jakymenko, niekdajší šéf prezidentskej administratívy Andrij Kľujev a ďalší.

Brusel tak vyhovel žiadosti nového ukrajinského vedenia. Nadviazal na kroky Švajčiarska, Lichtenštajnska a Rakúska, ktoré podobné opatrenia zaviedli minulý týždeň.

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Janukovyča z vykradnutia štátnej pokladnice a informoval, že zmizli aj prijaté úvery vo výške 37 miliárd dolárov. Podľa Jaceňuka za ostatné tri roky odišlo zo štátnych prostriedkov na zahraničné offshorové účty 70 miliárd dolárov.
 

Vyberte región